Galerie Václava Špály otevře výstavu Jiřího Skály - loňského laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého

Provozovatelem Galerie Václava Špály je společnost PPF Art patřící do finanční a investiční skupiny PPF.

datum konání: 11. 11. 2010 - 2. 1. 2011
vernisáž: 10. 11. 2010 od 18.00 hod.

V polovině listopadu vystřídá první výstavu v nové éře Galerie Václava Špály expozice Jiřího Skály, laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého 2009. Od 11. listopadu do 2. ledna ovládnou prostory galerie jeho instalace z cyklu „Ty jsi předmět, já jsem podnět“. Kurátorem výstavy je Lenka Lindaurová, výkonná ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Laureátům Ceny Jindřicha Chalupeckého bude provozovatel Galerie Václava Špály, společnost PPF Art, poskytovat výstavní prostor každoročně. Vytváří tak určitou protiváhu všeobecně očekávaným výstavním konceptům se zaměřením na tradiční hodnoty a osvědčené autory.

Výstavu Jiřího Skály tvoří celkem sedm prací, a to především zvukové a video instalace. „Pro výstavu v Galerii Václava Špály jsem vytvořil několik nových projektů a rovněž tam budou k vidění věci, které jsem prozatím v České republice nevystavoval. Některé vznikly ve spolupráci se Zbyňkem Baladránem,“ upřesnil Jiří Skála.

„Dominantním tématem výstavy je vztah jednotlivce k předmětu, respektive k rozličným druhům objektů, které nás na jedné straně uzavírají do systému prezentace, ale na straně druhé nám dávají možnost být prostředkem komunikace,“ popisuje Jiří Skála. Instalace tvoří audio a video záznamy vyprávějící krátké povídky, které ale nemohou existovat bez správné instalace, bez konstrukce a svého obalu nedávají žádný smysl.

„Při přípravě výstavy jsem hledal nové formy uměleckého objektu-instalace, které překlenou rozdíl v přemýšlení o uměleckých předmětech. Chci touto výstavou ukázat, co je radikální prohrou konceptuálního umění a jeho následovníků: nedůvěra k předmětu, přičemž ale předměty jsou základní složkou našeho bytí, a bude tomu tak dlouho, dokud budeme žít vně našich křehkých a velmi omezených těl,“ dodává Jiří Skála.

Po zhruba půlroční odmlce se Galerie Václava Špály pro návštěvníky znovu otevřela 9. září 2010 výstavou Jiřího Černického Gagarinova věc a Věci, kterých mi není líto. Během necelého měsíce, do konce září, shlédlo tuto expozici téměř 1 000 návštěvníků.

Galerie (9)

KONTAKT PRO MÉDIAJitka Tkadlecová